Arch & arts latest interior design project of a contemporary residence in Beit Meri. Lifestyle exclusively created by Arch & arts.

Case Study:

Subscribing to the notion of less is more when it comes to interior design, the selected style for this mildly-sized apartment was grounded in simplicity.

This philosophy of a straightforward design lead to an easy style that we implemented thoroughly in the different areas of the project. In fact, it’s the essence of what attracted our clients, a young couple rearranging a custom home in Beit Meri area.

The “simple” task was to work closely with them and to create an elegant and comfortable abode that capitalizes on its bucolic surroundings. The residence is located on a three story, quite old and rustic building, a half a century old traditional Beit Meri habitation. From the beginning, retaining the unimpeded views was a high priority. The apartment facades are flanked by windows and French doors; solar shades were tucked away and draperies frame the window and door openings.

To delineate the different areas (reception & private), we worked on establishing a shallow framework. The open kitchen area with granite counters and backsplash was immersed into the dining & reception areas. The kitchen opened to a dining nook where a modern long table is artfully paired with bright wall mirrors. The overall scheme beautifully displays the clients’ trendy painting collection along one wall.

The flooring materials applied throughout the house were unpretentious to keep things flowing. Modern ceramic & subtle wooden parquet at selected places, so space was kept open.

To add a more human scale, we decided to hang sconces and low pendants from the ceilings. This brought the eyes down and added more heart into the rooms.

In the reception area display shelves were a great way to introduce what is important to the guests and arouse their curiosity.

Looking for different ways to add interest, we chosen the interior doors to be painted in different colors from the trim and walls.

As usual the furniture is new to the house, with bright & vibrant colors for the family Living
Room  to create soft lines with a bold touch of modern style. While the master bedroom was planned as a more complex yet refined space.

Keeping things simple, without too much clutter, allowed the details to show. We used the same color metal for hardware, light fixtures and drapery rods, and they are more noticeable because, as per our initial main concept, the space is kept well oriented.

Below are views from the completed project.